Hamburgery z jagnięciną i przyprawą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nuta egzotyki na co dzień 2 (odc. 7)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
Kotlety jagnięce:
1 kg mielonej jagnięciny
- 1 posiekana szalotka
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżka przyprawy „Pięć smaków”
- 1 żółtko
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- sól
- pieprz
- Hamburgery:
4 bułki
- 1 pokrojony w plastry, dojrzały pomidor
- sos aioli z przyprawą „Pięć smaków”
- ogórkowy dodatek
- Ogórkowy dodatek:
1 łyżka ziaren kolendry
- 1 łyżka oleju roślinnego
- ½ czerwonej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
- 1 czerwone chilli, pozbawione nasion, posiekane
- ¼ szklanki octu z białego wina
- ¼ szklanki cukru
- 1 ogórek, pozbawiony nasion, pokrojony w kostkę
- ½ pęczka mięty – same liście, posiekane
- sól
Sos aioli z przyprawą pięć smaków:
½ szklanki majonezu
- sok z 1 limonki
- 2 łyżeczki przyprawy „Pięć smaków”
Chrupiąca cebula z przyprawą pięć smaków:
2 słodkie cebule, obrane i pokrojone w cienkie plastry
Grillowana kukurydza z przyprawą „Pięć smaków” i limonką:
4 obrane kolby świeżej kukurydzy
- 2 przekrojone limonki
- 1 łyżka przyprawy „Pięć smaków”
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kotlety jagnięce:
Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Uformuj 4 hamburgery (250 g każdy). Włóż je do lodówki na 1 godzinę. Niech smaki się przegryzą. Podgrzej grill. Grilluj kotlety aż będą gotowe.
Hamburgery:
Podpiecz bułki na grillu. Nałóż kotlety, sos aioli z przyprawą pięć smaków, ogórkowy dodatek i pokrojonego pomidora.
Ogórkowy dodatek:
Na średnim lub dużym ogniu podsmaż ziarna kolendry. Dodaj olej. Smaż cebulę aż się zeszkli. Dodaj chilli i zamieszaj. Dodaj ocet z białego wina. Dodaj cukier, zamieszaj i zaczekaj, aż się rozpuści.
Dodaj ogórek, duś od 5 do 7 minut na średnim ogniu. Odparowuj, aż otrzymasz lekką glazurę. Dopraw solą i ostudź. Dodaj miętę. Wymieszaj.
Sos aioli z przyprawą pięć smaków:
W misce wymieszaj majonez, sok z limonki i przyprawę pięć smaków. Wstaw do lodówki.
Chrupiąca cebula z przyprawą pięć smaków:
Zanurz cebulę na 10 minut w zimnej wodzie. W dużym garnku rozgrzej olej do temperatury 180°C. Na tacce ułóż papierowe ręczniki. Odcedź cebulę i osusz ręcznikiem. Zanurz cebulę w mące kukurydzianej i smaż partiami. Zamieszaj, żeby plastry cebuli nie sklejały się. Wyjmij cebule, ułóż na tacy. Cebula będzie jeszcze brązowieć. Dopraw solą i przyprawą pięć smaków.
Grillowana kukurydza z przyprawą "Pięć smaków" i limonką:
Rozgrzej grill. Ułóż kolby kukurydzy i grilluj je, aż będą gotowe, około 15 min. Natrzyj kukurydzę limonką, dopraw przyprawą "Pięć smaków" i solą.
Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Uformuj 4 hamburgery (250 g każdy). Włóż je do lodówki na 1 godzinę. Niech smaki się przegryzą. Podgrzej grill. Grilluj kotlety aż będą gotowe.
Hamburgery:
Podpiecz bułki na grillu. Nałóż kotlety, sos aioli z przyprawą pięć smaków, ogórkowy dodatek i pokrojonego pomidora.
Ogórkowy dodatek:
Na średnim lub dużym ogniu podsmaż ziarna kolendry. Dodaj olej. Smaż cebulę aż się zeszkli. Dodaj chilli i zamieszaj. Dodaj ocet z białego wina. Dodaj cukier, zamieszaj i zaczekaj, aż się rozpuści.
Dodaj ogórek, duś od 5 do 7 minut na średnim ogniu. Odparowuj, aż otrzymasz lekką glazurę. Dopraw solą i ostudź. Dodaj miętę. Wymieszaj.
Sos aioli z przyprawą pięć smaków:
W misce wymieszaj majonez, sok z limonki i przyprawę pięć smaków. Wstaw do lodówki.
Chrupiąca cebula z przyprawą pięć smaków:
Zanurz cebulę na 10 minut w zimnej wodzie. W dużym garnku rozgrzej olej do temperatury 180°C. Na tacce ułóż papierowe ręczniki. Odcedź cebulę i osusz ręcznikiem. Zanurz cebulę w mące kukurydzianej i smaż partiami. Zamieszaj, żeby plastry cebuli nie sklejały się. Wyjmij cebule, ułóż na tacy. Cebula będzie jeszcze brązowieć. Dopraw solą i przyprawą pięć smaków.
Grillowana kukurydza z przyprawą "Pięć smaków" i limonką:
Rozgrzej grill. Ułóż kolby kukurydzy i grilluj je, aż będą gotowe, około 15 min. Natrzyj kukurydzę limonką, dopraw przyprawą "Pięć smaków" i solą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W