Zupa rybna z chińskim selerem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia wietnamska
Składniki:
- 1 granik (lub inna ryba o białym
- dość zwartym mięsie) o wadze 800 g
- pokrojona w 2 cm dzwonka
- 2 litry wywaru rybnego lub wody
- 3 pomidory
- pokrojone w ósemki
- 6 gałązek chińskiego selera
- 6 pokrojonych na kawałki dymek
- 1 pokrojony ząbek czosnku
- 2 długie czerwone papryczki chili
- pokrojone na plasterki
- sok z dwóch limonek
- 75 ml sosu rybnego (do smaku)
- 1 łyżeczka cukru
- ciasno upakowana szklanka kiełków fasolki mung
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Oberwać listki selera, odłożyć na później. Łodyżki selera pokroić na kawałki o długości 5 cm. W moździerzu lekko zmiażdżyć łodyżki selera, chili i białe części dymki oraz czosnek.
Wodę albo wywar rybny doprowadzić do wrzenia. Włożyć kawałki ryby (wraz z głową), wlać sos rybny, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia, szumując.
Zmniejszyć płomień, gotować na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, przez 10 minut.
Dodać pomidory, zielone części dymki, listki selera i potrzymać na ogniu kolejne 5 minut.
Zdjęć z ognia, wlać do wazy, dodać sok z limonki, wymieszać.
Podawać z ryżem jaśminowym oraz sosem do maczania z sosu sojowego, sosu rybnego i pokrojonego chili.
Wodę albo wywar rybny doprowadzić do wrzenia. Włożyć kawałki ryby (wraz z głową), wlać sos rybny, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia, szumując.
Zmniejszyć płomień, gotować na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, przez 10 minut.
Dodać pomidory, zielone części dymki, listki selera i potrzymać na ogniu kolejne 5 minut.
Zdjęć z ognia, wlać do wazy, dodać sok z limonki, wymieszać.
Podawać z ryżem jaśminowym oraz sosem do maczania z sosu sojowego, sosu rybnego i pokrojonego chili.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W