Kluski ziemniaczano-ciecierzycowe z sosem z jałowcową

Kluski ziemniaczano-ciecierzycowe
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 5 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kiełbasę, seler, imbir i chilli pokrój w plastry. Papryki i cebulę w dużą kostkę. Na patelni upraż ziarna kolendry, kozieradkę i kardamon.
Na patelnię wlej olej i wrzuć wszystkie składniki i dopraw solą. Dolej wino i dodaj jogurt. Dodaj odrobinę cukru i sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu ok 30 minut.
Ziemniaki i ciecierzycę przeciśnij przez praskę. Dodaj posiekaną papryczkę chilli, czosnek, pieprz i jogurt. Ciasto zagęść mąką ziemniaczaną.
Z wyrobionego ciasta uformuj na desce wałeczek i potnij w średnie kluseczki. Kluseczki gotuj do momentu wypłynięcia.
Na talerz nałóż sos z warzywami i kiełbasą a na wierzch kluseczki. Danie udekoruj pokrojoną papryką. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA