Fakes (grecka zupa z soczewicy)
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 27)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 1 filiżanka brązowej albo zielonej soczewicy namoczonej przez noc i odsączonej
- półtora litra bulionu jarzynowego
- litr wody
- 1 duża pokrojona cebula
- 1 filiżanka pokrojonego selera
- 1 filiżanka pokrojonej marchewki
- pół filiżanki pokrojonej cukinii
- pół pokrojonej czerwonej papryki
- 1400 g pomidorów z puszki
- 3-4 rozgniecione ząbki czosnku
- 1 filiżanka posiekanej natki pietruszki
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- ⅓ filiżanki oliwy
- 1 łyżeczka oregano
- sól
- 2 łyżki octu balsamicznego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do bulionu wlać wodę, zagotować. Dodać soczewicę i warzywa. Po 30 minutach gotowania dodać pomidory, czosnek, natkę pietruszki, liście laurowe i pieprz. Gotować, aż soczewica będzie miękka. Wlać oliwę i wsypać oregano. Dosolić do smaku. Gotować jeszcze przez kilka minut, na koniec wlać ocet.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W