Ryba pieczona w pergaminie

Ryba pieczona w pergaminie
Oceń przepis:
51 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Składniki:

  • 4 filety z soli lub z pangi
  • 2 pory
  • białe części
  • pokrojone w paseczki
  • 3 łyżki masła
  • białe wino
  • sól
  • pieprz
  • czerwony pieprz
  • 1 marchewka pokrojona w słupki
  • sok i skórka z cytryny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pory usmażyć na maśle, dodać przyprawy i białe wino. Gotować, aż płyn odparuje. Rybę posolić, polać sokiem z cytryny i posypać pieprzem, przeciąć w poprzek na pół. Kwadrat pergaminu złożyć na pół. Włożyć 2 kawałki ryby jak w okładkę, przykryć porami i posypać słupkami marchwi. Zwinąć brzeg pergaminu ciasno, formując półokrągły pieróg. Piec 10 - 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Zamiast porów można przykryć rybę cukinią pokrojoną w plasterki i usmażoną z czosnkiem i skórką cytryny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA