Gulasz z ośmiornicą i cielęciną
Przygotował:
Bartosz Lisek
- Seria kulinarna:
- Nie bój ryby! 2 (odc. 6)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
Składniki:
- 3-4 kg mrożonej ośmiornicy
- 400 g łopatki cielęcej
- 1 główka czosnku
- 10 liści laurowych
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 pęczek świeżego tymianku
- 1 butelka białego wytrawnego wina
- 1 kg świeżych dojrzałych pomidorów
- 6-7 dorodnych cebul dymek ze szczypiorem
- ½ szklanki różowego greckiego octu winnego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Po rozmrożeniu, ośmiornicę oczyścić, pozbyć się pazura z jamy gębowej, skrzeli i oczu. Oczyszczoną ośmiornicę umieścić w słoiku.
Łopatkę cielęcą pokroić na gulaszowe kawałki i też wrzucić do słoja. Ząbki czosnku rozgnieść na desce i dodać do słoja. Wszystko zalać oliwą i winem, dodać przyprawy: liść laurowy, gałązki tymianku i anyż, zakręcić słoik i potrząsać nim. Odstawić na noc do lodówki.
Na drugi dzień wrzucić wszystko do gara. Dusić pod przykryciem około godzinę, aż ośmiornica zmięknie. Zmiękczoną ośmiornicę podzielić na gulaszowe kawałki i dusić dalej z pomidorami pokrojonymi w plastry, dymką naciętą tylko przy korzeniu na krzyż i kapką octu winnego.
Podawać, gdy cebula dymki zmięknie i ośmiornica niemal zacznie się rozpadać.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź