Sałatka z groszkiem, szparagami i bobem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- posiekana różowa szalotka
- 3 łyżki octu z białego wina
- 280 g pokrojonych szparagów
- 170 g wyłuskanego bobu
- oliwa do skropienia
- 2 plastry boczku skrojone na skwarki
- 170 g wyłuskanego groszku
- 125 ml wywaru drobiowego
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- sok z połowy cytryny, do smaku
- sól i pieprz
- garść posiekanego świeżego tymianku
- garść posiekanej świeżej mięty
- pokrojony szczypiorek do posypania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wrzucić szalotkę do kokilki, zalać octem z białego wina i odstawić. Ugotować szparagi w osolonej wodzie do miękkości. Wyjąć, odsączyć, natychmiast zanurzyć w wodzie z lodem do wystudzenia i odsączyć. Zblanszować bób przez minutę w tej samej wodzie, odsączyć, wrzucić do wody z lodem, odsączyć i obrać. Rozgrzać odrobinę oliwy na patelni i usmażyć boczek na chrupko. Dodać groszek i bób, zalać wywarem drobiowym, zagotować i trzymać na gazie, aż zmiękną, ok. 2 minut. Dodać szparagi, żeby je zagrzać. Dodać odsączoną szalotkę. Dodać oliwę, ocet balsamiczny, sok z cytryny, sól i pieprz. wmieszać posiekaną zieleninę.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W