Sałatka z groszkiem, szparagami i bobem

Sałatka z groszkiem, szparagami i bobem
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • posiekana różowa szalotka
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • 280 g pokrojonych szparagów
  • 170 g wyłuskanego bobu
  • oliwa do skropienia
  • 2 plastry boczku skrojone na skwarki
  • 170 g wyłuskanego groszku
  • 125 ml wywaru drobiowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • sok z połowy cytryny, do smaku
  • sól i pieprz
  • garść posiekanego świeżego tymianku
  • garść posiekanej świeżej mięty
  • pokrojony szczypiorek do posypania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wrzucić szalotkę do kokilki, zalać octem z białego wina i odstawić. Ugotować szparagi w osolonej wodzie do miękkości. Wyjąć, odsączyć, natychmiast zanurzyć w wodzie z lodem do wystudzenia i odsączyć. Zblanszować bób przez minutę w tej samej wodzie, odsączyć, wrzucić do wody z lodem, odsączyć i obrać. Rozgrzać odrobinę oliwy na patelni i usmażyć boczek na chrupko. Dodać groszek i bób, zalać wywarem drobiowym, zagotować i trzymać na gazie, aż zmiękną, ok. 2 minut. Dodać szparagi, żeby je zagrzać. Dodać odsączoną szalotkę. Dodać oliwę, ocet balsamiczny, sok z cytryny, sól i pieprz. wmieszać posiekaną zieleninę.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA