Chrupiące bezy

Chrupiące bezy
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 4 białka jajek
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka wanilii (wody pomarańczowej lub syropu klonowego)
  • 1/8 łyżeczki winianu potasu
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Ubij białka z solą, dodaj wanilię i ubijaj dalej, aż piana będzie sztywna. Wymieszaj winian potasu ze zwykłym cukrem i powoli dodawaj do białek, łyżeczka po łyżeczce. Piana ma być sztywna, a cukier powinien rozpuścić się. Przesiej cukier puder i mąkę kukurydzianą. Delikatnie dodaj te składniki do piany i wymieszaj dokładnie. Wyłóż pianę formując bezy na blachę pokrytą pergaminem. Piecz w temperaturze 110°C, aż bezy uzyskają kremowy kolor i będą chrupiące, czyli godzinę – półtorej. Wyjmij je z piekarnika. Ostudź. Przechowuj w szczelnym pojemniku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA