Chrupiące bezy
Oceń przepis:
Przygotował:
Laura Calder
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 4 białka jajek
- szczypta soli
- 1 łyżeczka wanilii (wody pomarańczowej lub syropu klonowego)
- 1/8 łyżeczki winianu potasu
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ubij białka z solą, dodaj wanilię i ubijaj dalej, aż piana będzie sztywna. Wymieszaj winian potasu ze zwykłym cukrem i powoli dodawaj do białek, łyżeczka po łyżeczce. Piana ma być sztywna, a cukier powinien rozpuścić się. Przesiej cukier puder i mąkę kukurydzianą. Delikatnie dodaj te składniki do piany i wymieszaj dokładnie. Wyłóż pianę formując bezy na blachę pokrytą pergaminem. Piecz w temperaturze 110°C, aż bezy uzyskają kremowy kolor i będą chrupiące, czyli godzinę – półtorej. Wyjmij je z piekarnika. Ostudź. Przechowuj w szczelnym pojemniku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W