Duszona jagnięcina z fasolką flażoletką
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- Bitwa na smaki: David vs Matteo
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z jagnięciny i baraniny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 1,5-2 kg udźca lub łopatki jagnięcej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 marchewki obrane i pokrojone w kosteczkę
- 1 główka czosnku w łupince, lekko zgnieciona
- 4 szalotki obrane i pokrojone na pół
- 200 g boczku parzonego, wędzonego, pokrojonego w kosteczkę
- 2 pomidory sparzone (bez skórki) pokrojone w ćwiartki
- 500 ml białego wytrawnego wina francuskiego
- 1 bouquet garni (2 łodygi suszonego tymianku zawinięte z 1 liściem laurowym)
- 2 puszki fasolki flażoletki lub 400 g ugotowanej fasoli Jaś
- sól, pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na dużej patelni, lub w dużym i szerokim żeliwnym garnku, podsmaż łopatki na oliwie z oliwek ze wszystkich stron na złoty kolor. Dopiero po usmażeniu dopraw solą i pieprzem. Odstaw.
Na tej samej patelni/w garnku podsmaż przez 3 minuty: boczek, marchewki, szalotki, czosnek, pomidory, aż poczujesz przyjemny zapach. Wlej wino i podgrzewaj na dużym ogniu, aż alkohol wyparuje. Zredukuj ogień, włóż z powrotem łopatki do garnka/patelni. Dodaj bouquet garni i piecz z warzywami w 100 stopniach przez 7 godz. zaglądając od czasu do czasu i podlewając jagnięcinę sosem własnym. Po tym czasie mięso powinno łatwo odchodzić od kości, a warzywa zmiękną. Przefiltruj sos z pieczenia i zredukuj w rondelku.
Serwuj z podgrzaną fasolą i sosem pieczeniowym.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź