Makaroniki
Oceń przepis:
Przygotował:
Bożena Sikoń
- Seria kulinarna:
- Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Składniki:
- 100 g cukru pudru
- 150 g mączki migdałowej
- 55 g białka
- 150 g cukru + 40 ml wody
Krem czekoladowy do sklejania makaroników:
- 125 g masła
- 40 g cukru pudru
- 250 g czekolady mlecznej
- 40 ml wiśniówki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Makaroniki:
Do większej miski wsypać cukier puder i mączkę migdałową – wymieszać. Do mieszanki dolać jedną porcję białek. Drugą porcję wlać do kociołka miksera i przygotować do ubijania. Cukier z wodą gotować do próby piórka. Kiedy cukier będzie osiągał zbliżoną temperaturę czyli zagęści się lekko, ubijamy białko. Zagotowanym syropem zalewamy ubijane białka, ubijamy do ostudzenia. Gotową bezę dodajemy do miski z masą na makaroniki i wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę nakładamy do rękawa cukierniczego z gładką końcówką i szprycujemy na papier do pieczenia małe, gładkie kółeczka. Blachą stukamy o blat, by masa lekko się rozlała. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 25 min. Po ostudzeniu sklejamy dwie części na czekoladowy krem.
Krem:
W mikserze utrzeć masło z cukrem pudrem, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z utartą masą, do gotowego kremu dodać wiśniówki. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i szprycować na jednym makaroniku na spodniej części ciasteczka i przykrywać drugim, tak by krem nie wydostawał się poza obwód.
Do większej miski wsypać cukier puder i mączkę migdałową – wymieszać. Do mieszanki dolać jedną porcję białek. Drugą porcję wlać do kociołka miksera i przygotować do ubijania. Cukier z wodą gotować do próby piórka. Kiedy cukier będzie osiągał zbliżoną temperaturę czyli zagęści się lekko, ubijamy białko. Zagotowanym syropem zalewamy ubijane białka, ubijamy do ostudzenia. Gotową bezę dodajemy do miski z masą na makaroniki i wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę nakładamy do rękawa cukierniczego z gładką końcówką i szprycujemy na papier do pieczenia małe, gładkie kółeczka. Blachą stukamy o blat, by masa lekko się rozlała. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 25 min. Po ostudzeniu sklejamy dwie części na czekoladowy krem.
Krem:
W mikserze utrzeć masło z cukrem pudrem, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z utartą masą, do gotowego kremu dodać wiśniówki. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i szprycować na jednym makaroniku na spodniej części ciasteczka i przykrywać drugim, tak by krem nie wydostawał się poza obwód.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy na Boże Narodzenie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W