Biszkopt z jagodami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 6 jajek, żółtka i białka osobno
- 200 g cukru
- łyżeczka wanilii
- miarka przesianej mąki
- jagody, białe porzeczki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Rozpinaną formę średnicy 23 cm wyłożyć papierem i natłuścić masłem ścianki. Ubić białka na sztywną pianę. Wrzucić do niej kolejno żółtka i ucierać, dodając stopniowo cukier, ekstrakt waniliowy i mąkę. Musi powstać gęste, jedwabiste ciasto. Wlać ciasto do formy i piec, aż będzie złociste z wierzchu, wyrośnięte i nie będzie się trzymać wbitej w środek wykałaczki, przez ok. 60 minut. Musi być dopieczone. Po wyjęciu odstawić na kwadrans do przestygnięcia, rozpiąć formę i dać mu wystygnąć. Przełożyć na paterę. Posypać jagodami i białymi porzeczkami. Podawać z crème fraîche, bitą śmietaną lub lodami.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W