Ciasteczka faszerowane malinowo-jabłkowym dżemem z owocowym sosem
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 4 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta filo
- 100 g rozpuszczonego masła
- 100 g pistacji
- 3 łyżki miodu
- Farsz:
- 5 łyżek brązowego cukru
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 ml rumu
- limonka
- 2 łyżki dżemu malinowego
- 2 łyżki dżemu jabłkowego
- 250 g serka mascarpone
- Sos:
- 100 g malin
- 100 g porzeczek
- gałązka mięty
- skórka z limonki
- łyżeczka cukru pudru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj farsz. Na patelni rozpuść brązowy cukier. Dodaj wiórki kokosowe, rum, sok z limonki, oraz dżem z malin i jabłek. Odparuj płyn tak, aby na patelni została pulpa. Do przestudzonego nadzienia dodaj serek mascarpone i dokładnie wymieszaj.
Każdy arkusz ciasta filo posmaruj rozpuszczonym masłem i pokrój na pionowe paski. Na dole kawałka ciasta nałóż farsz i zwiń go w trójkąt. Każde ciasteczko posmaruj miodem i oprósz je kawałkami pistacji. Na blaszce ułóż arkusz papieru do pieczenia. Ciasteczka piecz w 200 stopniach przez ok 5-7 minut. Idealnym dodatkiem będzie sos. Maliny i porzeczki przeciśnij przez sitko, do sosu dodaj posiekaną miętę, startą skórkę z limonki i cukier puder, wszystko wymieszaj. Smacznego!
Każdy arkusz ciasta filo posmaruj rozpuszczonym masłem i pokrój na pionowe paski. Na dole kawałka ciasta nałóż farsz i zwiń go w trójkąt. Każde ciasteczko posmaruj miodem i oprósz je kawałkami pistacji. Na blaszce ułóż arkusz papieru do pieczenia. Ciasteczka piecz w 200 stopniach przez ok 5-7 minut. Idealnym dodatkiem będzie sos. Maliny i porzeczki przeciśnij przez sitko, do sosu dodaj posiekaną miętę, startą skórkę z limonki i cukier puder, wszystko wymieszaj. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W