Fuzja smaków
Oceń przepis:
Przygotował:
Bożena Sikoń
- Seria kulinarna:
- Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- 500 g lodów waniliowych
- 500 g malin mrożonych
- 150 ml syropu cukrowego (1:1)
- 2 szt. papryczki chili
- 100 g bazylii
- 500 ml śmietanki 36 %
- tulipan z masy cygaretkowej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Maliny mrożone zalać ciepłym syropem cukrowym i pozostawić do rozmrożenia, przed podaniem podgrzać, żeby były gorące i przełożyć do pucharków. Bazylię drobno posiekać, z papryczek usunąć pestki i drobno pokroić. Wlać śmietankę do miksera, dodać bazylię, papryczki, połowę ilości lodów.
Wszystko zmiksować dokładnie. Zimną masę wlać ostrożnie do pucharków na gorące maliny – nie mieszać, wrzucić gałkę lodów waniliowych do każdego pucharka. Udekorować tulipanem w formie trójkąta z bakaliami. Od razu podawać.
Przygotowanie tulipana z masy cygaretkowej:
masło - 100 g
cukier puder - 100 g
białka jaj - 100 g
mąka pszenna - 100 g
Utrzeć masło z cukrem pudrem, dodawać stopniowo białko, a na koniec wymieszać z mąką. Szprycować sprężynki na matę do pieczenia, posypać czarnym sezamem i podpiekać w temp. 160 stopni około 15 min.
Wszystko zmiksować dokładnie. Zimną masę wlać ostrożnie do pucharków na gorące maliny – nie mieszać, wrzucić gałkę lodów waniliowych do każdego pucharka. Udekorować tulipanem w formie trójkąta z bakaliami. Od razu podawać.
Przygotowanie tulipana z masy cygaretkowej:
masło - 100 g
cukier puder - 100 g
białka jaj - 100 g
mąka pszenna - 100 g
Utrzeć masło z cukrem pudrem, dodawać stopniowo białko, a na koniec wymieszać z mąką. Szprycować sprężynki na matę do pieczenia, posypać czarnym sezamem i podpiekać w temp. 160 stopni około 15 min.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W