Sałatka z fasolki, buraków i pęczaku
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki
Składniki:
- 100 g pęczaku, przepłukanego
- 1 łyżka oliwy
- 2 garści liści szpinaku
- 200 g obranej fasolki szparagowej
- 4 rzodkiewki, pokrojone w plasterki
- 2 ugotowane buraki, pokrojone w kostkę
- garść koperku
- garść listków natki pietruszki
- garść listków mięty
- 100 g litewskiego białego suszonego sera lub fety
- 50 g orzechów włoskich, lekko podprażonych
Dressing:
- 100 g maślanki
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu
- pół ząbka czosnku, roztarte
- 1 łyżeczka miodu
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
Do przybrania:
- pestki granatu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wsyp pęczak do garnka, zalej zimną wodą. Posól, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj przez pół godziny, aż pęczak będzie al dente. Odcedź, skrop oliwą, wymieszaj, odstaw do ostygnięcia.
Zagotuj wodę w garnku i blanszuj fasolkę przez parę minut. Odcedź, włóż do miski z zimną wodą.
Wymieszaj składniki dressingu, dopraw solą i pieprzem.
Rozłóż liście szpinaku na dużym talerzu. Ułóż na nich fasolkę, plasterki rzodkiewek i buraki, posyp ziołami, pęczakiem, pokruszonym serem i orzechami włoskimi, delikatnie wymieszaj. Polej dressingiem, posyp pestkami granatu i podawaj.
Zagotuj wodę w garnku i blanszuj fasolkę przez parę minut. Odcedź, włóż do miski z zimną wodą.
Wymieszaj składniki dressingu, dopraw solą i pieprzem.
Rozłóż liście szpinaku na dużym talerzu. Ułóż na nich fasolkę, plasterki rzodkiewek i buraki, posyp ziołami, pęczakiem, pokruszonym serem i orzechami włoskimi, delikatnie wymieszaj. Polej dressingiem, posyp pestkami granatu i podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W