Kremśnita
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- Składniki:
- 2 spore blaty ciasta francuskiego
Krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- 250 ml śmietanki kremówki
- 6 żółtek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- ok. 100 g masła
- 170 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki pasty z wanilii
Krem śmietankowy:
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- cukier puder do posypania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ciasto francuskie ogrzewamy do temperatury pokojowej. Wyściełamy nim blaszki do pieczenia i nakłuwamy. Wstawiamy do pieca nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy ok. 25 minut. Co jakiś czas przekłuwamy pęcherze, tak by ciasto po upieczeniu było płaskie. Powinno być dobrze wypieczone i ciemno złote.
Następnie studzimy je i przygotowujemy kremy. Do rondelka wlewamy 1,5 szklanki mleka, dodajemy cukier i pastę z wanilii. Jak się zagotuje, dolewamy kremówkę i podgrzewamy chwilę mieszając. Pozostałe pół szklanki mleka miksujemy z żółtkami i mąką pszenną i ziemniaczaną. Najlepiej za pomocą blendera, tak by pozbyć się wszystkich grudek. Można masę również przetrzeć przez sitko. Dolewamy masę jajeczną do gorącego mleka i podgrzewamy na małym gazie ciągle mieszając, aż się zagotuje i zacznie gęstnieć. Ściągamy krem, przykrywamy folią spożywcza tak, by folia dotykała powierzchni budyniu i studzimy całkowicie.
Następnie miękkie masło przekładamy do misy miksera i zaczynamy ucierać na małych obrotach. Stopniowo dodajemy zimny budyń najlepiej w trzech turach. Gotowy, aksamitny krem przekładamy na jeden z upieczonych blatów i równo go rozsmarowujemy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania kolejnego kremu.
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Przekładamy ją do małego rondelka z 3 łyżkami wody i podgrzewamy ciągle mieszając aż żelatyna się rozpuści. Nie możemy płynu zagotować! Żelatynę chłodzimy całkowicie. Do miski miksera wlewamy 500 ml schłodzonej przez 24 h śmietanki i ubijamy na sztywno w trakcie dosypując cukier puder. Na koniec do żelatyny dodajemy 2-3 łyżki ubitej śmietanki, mieszamy dokładnie i wlewamy po trochu do reszty ubitej śmietanki i krótko miksujemy.
Śmietanowy krem rozsmarowujemy na warstwie budyniowej. Upieczony drugi blat, kroimy na 12-14 równych prostokątów i układamy je na wierzchu masy śmietanowej. Wstawiamy całość do lodówki na min. 2 h, następnie posypujemy cukrem pudrem i serwujemy.
Następnie studzimy je i przygotowujemy kremy. Do rondelka wlewamy 1,5 szklanki mleka, dodajemy cukier i pastę z wanilii. Jak się zagotuje, dolewamy kremówkę i podgrzewamy chwilę mieszając. Pozostałe pół szklanki mleka miksujemy z żółtkami i mąką pszenną i ziemniaczaną. Najlepiej za pomocą blendera, tak by pozbyć się wszystkich grudek. Można masę również przetrzeć przez sitko. Dolewamy masę jajeczną do gorącego mleka i podgrzewamy na małym gazie ciągle mieszając, aż się zagotuje i zacznie gęstnieć. Ściągamy krem, przykrywamy folią spożywcza tak, by folia dotykała powierzchni budyniu i studzimy całkowicie.
Następnie miękkie masło przekładamy do misy miksera i zaczynamy ucierać na małych obrotach. Stopniowo dodajemy zimny budyń najlepiej w trzech turach. Gotowy, aksamitny krem przekładamy na jeden z upieczonych blatów i równo go rozsmarowujemy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania kolejnego kremu.
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Przekładamy ją do małego rondelka z 3 łyżkami wody i podgrzewamy ciągle mieszając aż żelatyna się rozpuści. Nie możemy płynu zagotować! Żelatynę chłodzimy całkowicie. Do miski miksera wlewamy 500 ml schłodzonej przez 24 h śmietanki i ubijamy na sztywno w trakcie dosypując cukier puder. Na koniec do żelatyny dodajemy 2-3 łyżki ubitej śmietanki, mieszamy dokładnie i wlewamy po trochu do reszty ubitej śmietanki i krótko miksujemy.
Śmietanowy krem rozsmarowujemy na warstwie budyniowej. Upieczony drugi blat, kroimy na 12-14 równych prostokątów i układamy je na wierzchu masy śmietanowej. Wstawiamy całość do lodówki na min. 2 h, następnie posypujemy cukrem pudrem i serwujemy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W