Gniazdka poznańskie
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- Ciasto parzone:
- szklanka wody
- 100 g masła
- szczypta soli
- 200 g mąki pszennej
- 4 jaja
- smalec do smażenia
- papier do pieczenia
Lukier:
- 100 g cukru pudru
- łyżeczka sok z cytryny
- 2 łyżki gorącej wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto parzone: w garnku zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Wsyp mąkę i cały czas mieszaj, aż ciasto będzie odchodziło od garnka.
Przestudzone ciasto przełóż do miski i zmiksuj z jajkami. Jajka dodawaj pojedynczo. Cały czas mieszaj.
W garnku rozpuść smalec. Z papieru wytnij kilka kół o średnicy garnka. Ciasto parzone przełóż do rękawa cukierniczego. Gniazdka wyciskaj na papier i przełóż je do smażenia.
Z cukru pudru, wody i odrobiny soku z cytryny przygotuj lukier. Gniazdka poznańskie oblej lukrem.
Przestudzone ciasto przełóż do miski i zmiksuj z jajkami. Jajka dodawaj pojedynczo. Cały czas mieszaj.
W garnku rozpuść smalec. Z papieru wytnij kilka kół o średnicy garnka. Ciasto parzone przełóż do rękawa cukierniczego. Gniazdka wyciskaj na papier i przełóż je do smażenia.
Z cukru pudru, wody i odrobiny soku z cytryny przygotuj lukier. Gniazdka poznańskie oblej lukrem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W