Gniazdka poznańskie

Gniazdka poznańskie
Oceń przepis:
218 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

Lukier:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto parzone: w garnku zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Wsyp mąkę i cały czas mieszaj, aż ciasto będzie odchodziło od garnka.
Przestudzone ciasto przełóż do miski i zmiksuj z jajkami. Jajka dodawaj pojedynczo. Cały czas mieszaj.
W garnku rozpuść smalec. Z papieru wytnij kilka kół o średnicy garnka. Ciasto parzone przełóż do rękawa cukierniczego. Gniazdka wyciskaj na papier i przełóż je do smażenia.
Z cukru pudru, wody i odrobiny soku z cytryny przygotuj lukier. Gniazdka poznańskie oblej lukrem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA