Kotlety sojowe w zalewie octowej
Oceń przepis:
Przygotował:
Jola Słoma
- Seria kulinarna:
- ATELIER SMAKU (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie, Wegańska wigilia i Boże Narodzenie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1 paczka płaskich kotletów sojowych
- 1 l wody
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- mąka do obtaczania
- olej do smażenia
Zalewa
- 1 l wody
- 15 ziaren ziela angielskiego
- pół szklanki octu
- 10 liści laurowych
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżki soli
- 1/4 kapusty pekińskiej (dolna część)
- 1/3 łyżeczki asafetyda (przyprawa indyjska)
- 1 łyżka oleju
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Gotujemy kotlety w wodzie z dodatkiem sosu sojowego, soli i pieprzu czarnego około 5 min tak, żeby zmiękły. Wylewamy na durszlak do ostygnięcia. Do garnka z 1 litrem gorącej wody dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy 5 min. Kapustę pekińską pokrojoną w paski podsmażamy na łyżce oleju z dodatkiem asofetidy i szczyptą soli przez kilka minut. Następnie dorzucamy ją do garnka z wodą i dodejemy sól, cukier i ocet. Gotujemy jeszcze 1 minutę. Kotlety odsączamy, następnie obtaczamy je w mące i smażymy na oleju na złoty kolor. Układamy je w salaterce i wlewamy gorącą zalewę. W naszym przepisie połączenie kapusty pekińskiej z dodatkiem asafetyda zastępuje tradycyjnie używaną cebulę, ponieważ w czasie świąt wystarczająco obciążamy organizm. Asafetyda ma smak zbliżony do cebuli, a działa łagodząco na wątrobę. Najlepiej potrawę przygotować 1-2 dni przed podaniem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Wegańska wigilia i Boże Narodzenie
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W