Rostbef wolno pieczony z rozmarynem podany z sosem balsamicznym
Oceń przepis:
Przygotował:
Adam Chrząstowski
- Seria kulinarna:
- Adam w sieci: patenty i triki (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Potrawy na Boże Narodzenie
Składniki:
- 1 kg rostbefu
- 2 szalotki
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 250 ml octu balsamicznego
- 4 łyżki miodu
- 250 ml czerwonego wina
- 100 g masła
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso oczyść z błon i powięzi, przywiąż do niego rozmaryn i obsmaż na patelni. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 80 stopni C. Na patelni obsmaż posiekaną szalotkę, dodaj miód i ocet i odparuj prawie całkowicie płyn. Dodaj wino i również odparuj tak, by pozostało ok. 75 ml płynu. Powinien mieć konsystencję sosu. Sos zaciągnąć masłem. Rostbef piecz do momentu aż temperatura w środku wyniesie 54 st. C. Odstaw by odpoczęło. Krój mięso w plastry i podaj z sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W