Wątróbka z gruszkami i dżemem z gorzkich pomarańczy na sałacie
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kurczaka, Podroby
Składniki:
- 400 g wątróbki drobiowej
- 2 łyżki dżemu z gorzkich pomarańczy
- 1 czubata łyżka musztardy francuskiej
- 1-1,5 gruszki
- 8 szalotek
- 1 czubata łyżka masła
- kilka gałązek świeżego tymianku
- mleko do namoczenia wątróbek
- sól
- pieprz
- mąka do obtoczenia
- 2 główki sałaty rzymskiej
- bagietka do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wątróbkę oczyszczamy z żyłek i błonek i moczymy w mleku.
Gruszki obieramy i kroimy w ósemki.
Rozgrzewamy masło, wątróbki odsączamy i obtaczamy w mące, układamy na gorącej patelni. Od razu dorzucamy do nich gruszki, szalotki pokrojone na pół lub ćwiartki. Wątróbki odwracamy na drugą stronę, dodajemy dżem, musztardę i tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem, ściągamy wątróbki z patelni, a resztę dosmażamy krótko.
Na talerzach rozkładamy sałatę porwaną na mniejsze kawałki, układamy na niej wątróbkę i gruszki z szalotkami. Serwujemy z bagietką.
Gruszki obieramy i kroimy w ósemki.
Rozgrzewamy masło, wątróbki odsączamy i obtaczamy w mące, układamy na gorącej patelni. Od razu dorzucamy do nich gruszki, szalotki pokrojone na pół lub ćwiartki. Wątróbki odwracamy na drugą stronę, dodajemy dżem, musztardę i tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem, ściągamy wątróbki z patelni, a resztę dosmażamy krótko.
Na talerzach rozkładamy sałatę porwaną na mniejsze kawałki, układamy na niej wątróbkę i gruszki z szalotkami. Serwujemy z bagietką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Podroby
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W