Pałki z kurczaka w glazurze z szarej renety z szafranem

Pałki z kurczaka w glazurze z szarej renety z szafranem
Oceń przepis:
72 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Andrzej Andrzejczak

Seria kulinarna:
m jak mięso 5 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 10 pałek z kurczaka
  • 50 g soli
  • 2 l wody
  • 5 g pieprzu
  • 10 g czosnku granulowanego
  • 15 g słodkiej papryki
  • 10 imbiru
  • 3 l oleju rzepakowego
  • 300 g skrobi ziemniaczanej
  • 500 ml soku jabłkowego tłoczonego
  • 100 g cukru brązowego
  • 1 op. szafranu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 papryczka chili
  • 50 g sezamu
  • 500 g marchwi
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 100 g cukru
  • 10 g soli
  • 5 g pieprzu młotkowanego
  • 20 g czosnku świeżego
  • 30 g rukoli
  • 500 ml oleju

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pałki z kurczaka oczyszczamy, podcinamy ścięgna na końcu kości i zdejmujemy chrząstki. Robimy solankę (na 2 l wody 50 g soli) i wrzucamy kurczaka na 3 godziny.

Wlewamy sok z jabłek na patelnię, wsypujemy cukier, wrzucamy anyż, szafran, chili  i redukujemy, aż powstanie gęsty i oblepiający sos.

Marchew obieramy i strugamy we wstążki. Miksujemy blenderem ocet jabłkowy z cukrem, solą, pieprzem, czosnkiem oraz rukolą i całość emulgujemy z olejem rzepakowym. Marchewkę wrzucamy do zalewy do zamarynowania.

Po 3 godzinach wyjmujemy kurczaka z solanki, suszymy na ręczniku papierowym i marynujemy w suchych przyprawach. Obtaczamy mięso w skrobi ziemniaczanej.

Rozgrzewamy olej rzepakowy do 180 stopni i wrzucamy pałki, zmniejszamy ogień tak, żeby utrzymać temperaturę 160 stopni i smażymy mięso około 7-8 minut. Po wyjęciu wrzucamy „lizaki” do ciepłej glazury. Podajemy z piklowaną marchewką. Posypujemy całość sezamem i świeżym chili.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA