Pałki z kurczaka w glazurze z szarej renety z szafranem
Przygotował:
Andrzej Andrzejczak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso 5 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 10 pałek z kurczaka
- 50 g soli
- 2 l wody
- 5 g pieprzu
- 10 g czosnku granulowanego
- 15 g słodkiej papryki
- 10 imbiru
- 3 l oleju rzepakowego
- 300 g skrobi ziemniaczanej
- 500 ml soku jabłkowego tłoczonego
- 100 g cukru brązowego
- 1 op. szafranu
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 papryczka chili
- 50 g sezamu
- 500 g marchwi
- 100 ml octu jabłkowego
- 100 g cukru
- 10 g soli
- 5 g pieprzu młotkowanego
- 20 g czosnku świeżego
- 30 g rukoli
- 500 ml oleju
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pałki z kurczaka oczyszczamy, podcinamy ścięgna na końcu kości i zdejmujemy chrząstki. Robimy solankę (na 2 l wody 50 g soli) i wrzucamy kurczaka na 3 godziny.
Wlewamy sok z jabłek na patelnię, wsypujemy cukier, wrzucamy anyż, szafran, chili i redukujemy, aż powstanie gęsty i oblepiający sos.
Marchew obieramy i strugamy we wstążki. Miksujemy blenderem ocet jabłkowy z cukrem, solą, pieprzem, czosnkiem oraz rukolą i całość emulgujemy z olejem rzepakowym. Marchewkę wrzucamy do zalewy do zamarynowania.
Po 3 godzinach wyjmujemy kurczaka z solanki, suszymy na ręczniku papierowym i marynujemy w suchych przyprawach. Obtaczamy mięso w skrobi ziemniaczanej.
Rozgrzewamy olej rzepakowy do 180 stopni i wrzucamy pałki, zmniejszamy ogień tak, żeby utrzymać temperaturę 160 stopni i smażymy mięso około 7-8 minut. Po wyjęciu wrzucamy „lizaki” do ciepłej glazury. Podajemy z piklowaną marchewką. Posypujemy całość sezamem i świeżym chili.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź