Szarlotka
Oceń przepis:
Przygotował:
Jan i Jakub Kuroniowie
- Seria kulinarna:
- Kuroniowie rozgryzają (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki (niecałe 2 szklanki)
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka
- cukier waniliowy
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany – 22 %
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1,5 kg jabłek
- 3 białka
- 100 g rodzynek
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki cynamonu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodajemy pokrojone masło, cukier puder, żółtka i śmietanę. Siekamy wszystkie składniki nożem, następnie wyrabiamy rękami. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce, a następnie z 2/3 ciasta wałkujemy placek, którym wylepiamy formę lub tortownicę. Ciasto pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez około 20 minut. Jabłka obieramy i szatkujemy, krótko dusimy pod przykryciem z cukrem i paroma łyżkami wody. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i osączamy, łączymy z jabłkami, mieszamy i wykładamy na upieczone ciasto. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodając do niej podczas ubijania cukier puder, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Pianę rozkładamy na jabłkach, posypujemy resztą ciasta utartego na grubej tarce. Pieczemy szarlotkę 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W