Omlet z ziemniakami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 8 plastrów boczku pokrojonych w niewielkie skwarki
- 2 łyżki masła
- pokrojona cebula
- pokrojony ząbek czosnku
- ocet balsamiczny
- łyżka oliwy bądź smalcu kaczego lub wieprzowego
- 3 średnie obrane i pokrojone ziemniaki sałatkowe
- 5 jajek
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Usmażyć boczek na małej patelni do chrupkości i odłożyć do odsączenia na ręcznik papierowy. Zlać niemal cały tłuszcz z patelni, pozostawiając tylko łyżkę. Dodać masła, ustawić na średni gaz i smażyć cebulę do miękkości, przez ok. 5 min. Dodać czosnek na minutę. Wyłożyć wszystko na talerz. Zdeglasować patelnię octem i odparować go niemal całkowicie. Wlać łyżką oliwy lub smalcu i tym razem mocno rozgrzać. Obsmażać ziemniaki przez co najmniej 20 min, rzadko mieszając, aż będą miękkie w środku, kiedy wkłujemy widelec, a chrupkie i złociste z wierzchu. Wrzucić z powrotem cebulę, czosnek i skwarki. Rozbełtać lekko jajka, doprawić solą i pieprzem i wylać na ziemniaki. Smażyć, aż zetną się od spodu, lecz pozostaną luźne z wierzchu. Wtedy przykryć omlet i smażyć aż do lekkiego ścięcia się wierzchu, nie dłużej niż minutę. Oskrobać brzegi łopatką i wyłożyć omlet na duży talerz.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W