Spatzle
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni 2 (odc.19)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia niemiecka
Składniki:
- Kluski
- 500 g mąki
- 5 jaj
- sól
- 250 ml wody
Okrasa
- surowy wędzony bekon lub wędzona surowa szynka
- tarty grujer
- cebula pokrojona w plasterki
- masło
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do malaksera wsypać mąkę, dodać jaja i mieszać intensywnie, dodając powoli ok. 250 ml wody. Na dobrze wyrobionym cieście mogą się pokazywać pęcherzyki powietrza. Zagotować wodę w dużym garnku. Deskę do krojenia zanurzyć we wrzątku, rozsmarować na niej warstwę płynnego ciasta i zgarniać nożem do wody nieduże kluski. Ostrożnie, bo kluski bardzo rosną w czasie gotowania. Nóż zanurzać w wodzie, by kluski łatwiej spadały. Gotować kilka minut po wypłynięciu na powierzchnię. Odcedzić, odsączyć, ewentualnie przelać zimną wodą. Podawać z podsmażonym bekonem, tartym serem, podsmażoną na maśle cebulą. Zamiast grujera można na gorących kluskach ułożyć plasterki intensywnie pachnącego limburgera lub romadoura.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia niemiecka
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W