Rumtopf
Oceń przepis:
Przygotował:
Maryla Musidłowska
- Seria kulinarna:
- Spiżarnia Maryli (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przetwory
- Kuchnia świata:
- Kuchnia niemiecka
Przygotowanie:
Formułą rumtopfu jest:Warstwa owoców, warstwa cukru i warstwa rumu, tak by przykrył owoce na 3 palce. Owoce muszą być dojrzałe i umyte, a rum dobry i wysokoprocentowy. Rumtopf przyrządzać w szklanym 5 litrowym słoju.
Do klasycznego rumtopfu używa się:
Truskawek, malin, wiśni, czereśni, czerwonych porzeczek, gruszek, moreli, brzoskwiń, śliwek. Nie używać jabłek, jagód i czarnych porzeczek. Większe owoce pokroić w ćwiartki, usunąć z nich skórkę i pestki. Na każde pół kilo owoców przypada 200 gram cukru. Owoce wsypać do słoja, zasypać cukrem i zalać rumem. Odstawić.
© Maryla Musidłowska
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia niemiecka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W