Słodkie grzanki z kozim serem

Słodkie grzanki z kozim serem
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Maryla al dente (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 plastry czerstwej drożdżówki lub chałki. Znakomita jest wyrośnięta babka z kruszonką
  • 25 ml Martini Bianco
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 2-3 jajka w zależności od wielkości grzanek
  • 20 ml śmietanki
  • mleka lub wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła
  • 100 g koziego twarogu
  • 200 g różnych owoców jagodowych
  • 4 łyżki miodu
  • kolorowy świeżo zmielony pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Skrop drożdżówkę Martini. Roztrzep jajka ze śmietanką, esencją waniliową i szczyptą soli. Rozgrzej masło na patelni. Panieruj plastry ciasta w masie jajecznej. Smaż na złoty kolor z obu stron. Usmażone grzanki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na usmażone grzanki pokrusz twaróg i wstaw je do piekarnika z włączoną funkcją grillowania, aż ser się podpiecze. Gotowe grzanki obsyp owocami, polej miodem i oprósz pieprzem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA