Pizza z owocami morza
Oceń przepis:
Przygotował:
Laura Calder
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza, Pizza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska, Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Ciasto:
250 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 opakowanie drożdży
60 g oliwy
1 łyżeczka soli
250 g mąki
Wierzch pizzy:
500 ml mleka
1 liść laurowy
55 g masła
30 g mąki
1 puszka krabów (120 g)
100 g sera koziego
180 g łososia wędzonego na ciepło (w kawałkach)
2 plastry łososia wędzonego na zimno (niekonieczne)
5 młodych, posiekanych cebul
Przygotowanie:
Ciasto: Do dużej miski wlej wodę. Wsyp drożdże i cukier. Odstaw na 10 min. Dodaj oliwę, sól, szklankę mąki. Dobrze utrzyj. Pozostałą mąkę dodawaj podczas wyrabiania ciasta. Masa nie powinna kleić się do rąk. Ciasto włóż do miski i odstaw na 45 min. Podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto uderz pięścią i uformuj spód pizzy.
Przygotuj beszamel: zagotuj mleko z liściem laurowym i cebulą. Zdejmij napar z ognia i odstaw na 15 min. W rondlu roztop masło, dodaj mąkę i gotuj przez 1 min. Powoli dodawaj mleko. Gotuj, ciągle mieszając, jeszcze 3 minuty. Sos powinien zgęstnieć. Dodaj mięso krabowe i połowę sera.
Podgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Na cieście rozłóż kawałki łososia wędzonego na ciepło. Teraz nałóż warstwę sosu (ochroni łososia przed rozgotowaniem). Posyp pizzę serem i cebulą. Zielone części cebuli zachowaj do dekoracji. Piecz 25 minut, aż skórka zrobi się chrupiąca. (Jeśli chcesz, możesz ułożyć na pizzy kawałki łososia wędzonego na zimno. Dzięki temu pizza będzie bardziej kolorowa).
© Laura Calder
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pizza
Kuchnia włoska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W