Ciabatta bez wyrabiania

Ciabatta bez wyrabiania
Oceń przepis:
71 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Mammaryla (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 3 filiżanki mąki
  • 1,5-2 filiżanki bardzo ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,25 łyżeczki drożdży
  • 0,25 łyżeczki octu z czerwonego wina
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • czarnuszka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Składniki szybko połącz w misce, przykryj wilgotną ściereczką i zostaw w cieple na 3 do 15 godzin.
Wysmaruj kamionkową miskę oliwą i wysyp ją mąką i czarnuszką. Obsyp blat mąką, wylej wyrośnięte ciasto z miski i przy pomocy szerokiego noża i palców, sklej z niego nieforemny bochenek. Przełóż ciasto do kamionkowej miski, z góry obsyp je czarnuszką. Przykryj pokrywką. Włóż do pieca nagrzanego do 220 stopni C na 35 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i dopiecz jeszcze ok. 20 minut podnosząc temperaturę do 240 stopni C.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA