Tagliatelle z sosem krewetkowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię 2 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- makaron tagliatelle
- 2 łyżki masła
- 400 g nieparzonych krewetek w pancerzach
- 1 mała cebula
- mały kawałek selera
- pieprz w ziarnach
- 2-3 gałązki tymianku
- 1 pomidor
- 100 ml śmietany kremówki
- sól i pieprz
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- 300 ml bulionu drobiowego
- cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Krewetki obrać i oczyścić.
Na maśle podsmażyć cebulę i seler pokrojony w drobną kostkę. Następnie dodać pancerze krewetek, 5-6 ziaren pieprzu, tymianek i pokrojonego w kostkę pomidora. Dusić wszystko na wolnym ogniu około 10 minut. Dolać wino, gotować, aż się zredukuje o połowę. Dolać bulion i zredukować o połowę. Zmiksować na gładki krem.
Wszystko przecedzić przez sito do garnka, łyżką przetrzeć jak najwięcej przez sito.
Sos podgrzać i dodać do niego kremówkę. Gotować, aż otrzymamy nie za gęsty sos. Dodać krewetki i gotować przez 1 minutę. Doprawić do smaku pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku, odcedzić i wymieszać z sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W