Chrupiące krakersy z ziarnami
Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego 2 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 130 g nasion słonecznika
- 50 g pestek dyni
- 100 g nasion lnu
- 80 g nasion sezamu
- 150 g certyfikowanych bezglutenowych płatków owsianych
- 8 migdałów
- 2 łyżki nasion chia
- 4 łyżki babki płesznik
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 350 ml wody
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 ząbki czosnku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą w blenderze. W oddzielnej misce wymieszać miód, olej i wodę. Suche składniki rozdrobić na średniej grubości cząstki (nie na proszek). Dodać do nich miód olej i wodę, paprykę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i odstawić na noc do nasiąknięcia.
Wyłożyć dużą blachę z piekarnika papierem do pieczenia i rozprowadzić ciasto wilgotną dłonią tak, aby na całej blaszce miało taką samą grubość.
Rozgrzać piekarnik do 180 C i piec krakersy przez 20 min. Po tym czasie przewrócić je na drugą stronę, pokroić na prostokąty i piec kolejne 20 min., aż będą złociste i chrupiące.
Po ostudzeniu krakersy można przechowywać nawet 3 tygodnie.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W