Pieczone pierożki z bryndzą

Pieczone pierożki z bryndzą
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni 2 (odc.23)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Ciasto

  • 300 g mąki
  • 200 g posiekanego zimnego masła
  • sól
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki białego octu winnego
Nadzienie serowe

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozdrobnić palcami masło z mąką i solą, aż powstaną drobne grudki. Jajko roztrzepać z mlekiem. Odrobinę mleka z jajkiem zostawić do posmarowania ciasta. Wymieszać jajka z mąką, dodać ocet. Wyrobić dość lekkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę lub dłużej. Wymieszać składniki nadzienia. Jeżeli masa jest sucha i się nie lepi, dodać trochę kwaśnej śmietany, jeżeli mokra dodać bułki tartej. Ciasto rozwałkować dość grubo, podsypywać mąką, jeżeli się lepi. Wycinać szklanką krążki, nakładać nadzienie i zlepiać pierogi. Dobrze zlepiać brzegi, bo w czasie pieczenia pierożki trochę rosną i zdarza się, że pękają. Pierogi ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Wierzch pierogów posmarować odrobiną jajka wymieszanego z mlekiem. Piec ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA