Pieczone pierożki z bryndzą
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni 2 (odc.23)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
Ciasto
- 300 g mąki
- 200 g posiekanego zimnego masła
- sól
- 1 jajko
- 50 ml mleka
- 2 łyżki białego octu winnego
Nadzienie serowe
- 200 g bryndzy
- 2 żółtka
- ew. bułka tarta do zagęszczenia masy
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozdrobnić palcami masło z mąką i solą, aż powstaną drobne grudki. Jajko roztrzepać z mlekiem. Odrobinę mleka z jajkiem zostawić do posmarowania ciasta. Wymieszać jajka z mąką, dodać ocet. Wyrobić dość lekkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę lub dłużej. Wymieszać składniki nadzienia. Jeżeli masa jest sucha i się nie lepi, dodać trochę kwaśnej śmietany, jeżeli mokra dodać bułki tartej. Ciasto rozwałkować dość grubo, podsypywać mąką, jeżeli się lepi. Wycinać szklanką krążki, nakładać nadzienie i zlepiać pierogi. Dobrze zlepiać brzegi, bo w czasie pieczenia pierożki trochę rosną i zdarza się, że pękają. Pierogi ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Wierzch pierogów posmarować odrobiną jajka wymieszanego z mlekiem. Piec ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pierogi i pierożki
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W