Owsianka z tartą marchewką, jabłkiem i cynamonem
Oceń przepis:
Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, śniadanie (odc. 3)
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Śniadania
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych górskich
- 1 marchewka
- jabłko (najlepiej szara reneta)
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta soli morskiej
- łyżka miodu lub syropu klonowego
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżki siemienia lnianego
- kilka łyżek kefiru do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pół jabłka i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Drugą połowę kroimy w plasterki.
Do rondelka wrzucamy płatki owsiane, cynamon, sól i zmielone siemię lniane (np. w młynku do kawy lub moździerzu). Dodajemy około 120 ml wody, mieszamy i zaczynamy gotować.
Gdy owsianka pyrka na małym ogniu, dodajemy starte jabłko z marchewką i gotujemy przez kilka minut. Na końcu doprawiamy miodem wedle uznania.
Gotową przekładamy do miseczki. Górę polewamy kefirem i posypujemy szczyptą cynamonu. Z jednej strony układamy wachlarz z reszty jabłka i całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Śniadania
Kuchnia polska
Przekąski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W