Owsianka z tartą marchewką, jabłkiem i cynamonem

Owsianka z tartą marchewką, jabłkiem i cynamonem
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, śniadanie (odc. 3)
Rodzaj dania:
Przekąski, Śniadania
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • 1 marchewka
  • jabłko (najlepiej szara reneta)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli morskiej
  • łyżka miodu lub syropu klonowego
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • kilka łyżek kefiru do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pół jabłka i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Drugą połowę kroimy w plasterki. 

Do rondelka wrzucamy płatki owsiane, cynamon, sól i zmielone siemię lniane (np. w młynku do kawy lub moździerzu). Dodajemy około 120 ml wody, mieszamy i zaczynamy gotować.

Gdy owsianka pyrka na małym ogniu, dodajemy starte jabłko z marchewką i gotujemy przez kilka minut. Na końcu doprawiamy miodem wedle uznania.

Gotową przekładamy do miseczki. Górę polewamy kefirem i posypujemy szczyptą cynamonu. Z jednej strony układamy wachlarz z reszty jabłka i całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA