Zupa grochowa „Kuroniówka”
Oceń przepis:
Przygotował:
Jan i Jakub Kuroniowie
- Seria kulinarna:
- Kuroniowie rozgryzają (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 l wywaru lub wody
- 2 szklanki suszonego grochu
- 250 g wędzonego boczku
- 250 g cienkiej kiełbasy
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka cząbru
- sól
- pieprz
- 1 bułka
- 200 g żółtego sera
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Groch zalewamy wodą i odstawiamy najlepiej na noc. Pokrojony boczek i kiełbasę podsmażamy na patelni, dodajemy poszatkowaną cebulę, czosnek, zioła, cząber, majeranek i kminek. Jeżeli jest za mało tłuszczu dodajemy smalec lub olej. Wrzucamy przesmażoną masę do namoczonego grochu, dolewamy wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu aż groch będzie miękki. Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z grzankami z żółtym serem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W