Esencjonalny barszcz na wędzonce

Esencjonalny barszcz na wędzonce
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia polska 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • ok. 1 l. wywaru z wędzonki
  • 4 duże buraki
  • 4 kapelusze suszonych prawdziwków
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 1200 ml wody
  • 300-400 ml kwasu buraczanego
  • 2 łyżki suszonych buraków
  • sok z cytryny ew. ocet
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Buraki obieramy i ścieramy na tarce, przekładamy wraz z czosnkiem, grzybami, listkami laurowymi, zielem do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Warto dorzucić do startych, surowych buraków kilka łyżek suszonych buraków – barszcz będzie bardziej intensywny.

Na drugi dzień dolewamy wywar z wędzonki i na małym gazie podgrzewamy, aż buraki będą miękkie. Dolewamy stopniowo kwas buraczany, dodajemy sól, majeranek, pieprz, cukier i ewentualnie zakwaszamy sokiem z cytryny lub octem. Przed podaniem odcedzamy, podgrzewamy ponownie i serwujemy.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA