Esencjonalny barszcz na wędzonce
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia polska 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- ok. 1 l. wywaru z wędzonki
- 4 duże buraki
- 4 kapelusze suszonych prawdziwków
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ząbki czosnku
- ok. 1200 ml wody
- 300-400 ml kwasu buraczanego
- 2 łyżki suszonych buraków
- sok z cytryny ew. ocet
- cukier
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Buraki obieramy i ścieramy na tarce, przekładamy wraz z czosnkiem, grzybami, listkami laurowymi, zielem do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Warto dorzucić do startych, surowych buraków kilka łyżek suszonych buraków – barszcz będzie bardziej intensywny.
Na drugi dzień dolewamy wywar z wędzonki i na małym gazie podgrzewamy, aż buraki będą miękkie. Dolewamy stopniowo kwas buraczany, dodajemy sól, majeranek, pieprz, cukier i ewentualnie zakwaszamy sokiem z cytryny lub octem. Przed podaniem odcedzamy, podgrzewamy ponownie i serwujemy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W