Kulebiak z kapustą i grzybami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Potrawy wielkanocne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
Ciasto:
Farsz:
- 500 g kiszonej kapusty
- 50 g suszonych grzybów
- 2 cebule
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- łyżka oleju
- 1 jajko
- otarta skórka z 1 cytryny
- kilka ziaren jałowca
- 2 listki laurowe
- kilka goździków
- kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Umyć grzyby, zalać na noc zimną wodą, następnie ugotować. Kapustę poszatkować drobno, zalać wywarem z grzybów, dodać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, goździki i skórkę z cytryny. Wszystko wymieszać, doprowadzić do wrzenia i dusić jeszcze około 30 minut. Posiekane cebule zeszklić na oleju, dodać pokrojone w cienkie paski grzyby, doprawić do smaku i jeszcze chwile smażyć. Ugotowaną kapustę zestawić z ognia, usunąć ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Do kapusty dodać grzyby z cebulą, zmielony jałowiec i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Poddusić jeszcze kilka minut wszystko razem tak, aby odparował nadmiar soku. Kapustę przestudzić, dodać posiekane orzechy włoskie i drobno pokrojone jajka ugotowane na twardo. Ciasto rozłożyć na stolnicy. Farsz rozłożyć na cieście. Brzegi ciasta mocno zlepić i ułożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy „szwem” do dołu.
Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem. Z okrawków ciasta powycinać dekoracyjne formy i nakleić na wierzch ciasta. W cieście koniecznie trzeba zrobić kilka otworków tak, aby w trakcie pieczenia mógł odparować nadmiar wody z farszu. Kulebiak wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni C i piec 30 minut. Kulebiak można podawać na gorąco lub na zimno.
Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem. Z okrawków ciasta powycinać dekoracyjne formy i nakleić na wierzch ciasta. W cieście koniecznie trzeba zrobić kilka otworków tak, aby w trakcie pieczenia mógł odparować nadmiar wody z farszu. Kulebiak wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni C i piec 30 minut. Kulebiak można podawać na gorąco lub na zimno.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy wielkanocne
Kuchnia polska
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W