Placuszki gryczane z przybraniem z pomidorów
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
Przygotowanie:
Placuszki:125 g mąki gryczanej
125 g mąki pszennej
pół łyżeczki soli
3 lekko ubite jajka
500 ml mleka lub maślanki
2 łyżki oleju z pestek winogron lub innego roślinnego
2 łyżki klarowanego masła do smażenia
Przygotowanie:
Przesiać mąkę z solą. Wydrążyć studzienkę, wbić do niej jajka, następnie wlać mleko i olej. Zmieszać płyny i stopniowo podgarniać mąkę do uzyskania rzadkiego ciasta (w razie potrzeby rozrzedzić wodą). Zakryć i odstawić na 2 godziny w temp. pokojowej. Przed smażeniem dodać wody, żeby ciasto miało konsystencję rzadkiej śmietany.
Rozgrzać patelnię do naleśników i wysmarować klarowanym masłem. Nałożyć łyżkę ciasta i potrząsnąć patelnią, żeby powstał cienki placek. Smażyć do chwili, w której brzegi będą chrupiące i lekko podwinięte, a spód złocisty, ok. 3 minuty. Przewrócić i dosmażyć przez 2 minuty. Placuszki układać jeden na drugim, żeby nie stygły.
Pomidory:
2 łyżki masła
4 średnie pomidory przekrojone w połowie wysokości
garść posiekanego świeżego tymianku
sól i pieprz
125 ml śmietany
Przygotowanie:
Roztopić masło na patelni. Ułożyć pomidory, przekrojoną stroną w dół. Ponakłuwać skórkę na wierzchu, żeby nie pękła. Smażyć 10 minut. Przewrócić i smażyć 5 minut, posypując tymiankiem. Posolić i popieprzyć. Wlać śmietanę i zredukować do konsystencji gęstego sosu, przez ok. 5 minut.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W