Placuszki gryczane z przybraniem z pomidorów

Placuszki gryczane z przybraniem z pomidorów
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie

Przygotowanie:

Placuszki:
125 g mąki gryczanej
125 g mąki pszennej
pół łyżeczki soli
3 lekko ubite jajka
500 ml mleka lub maślanki
2 łyżki oleju z pestek winogron lub innego roślinnego
2 łyżki klarowanego masła do smażenia

Przygotowanie:
Przesiać mąkę z solą. Wydrążyć studzienkę, wbić do niej jajka, następnie wlać mleko i olej. Zmieszać płyny i stopniowo podgarniać mąkę do uzyskania rzadkiego ciasta (w razie potrzeby rozrzedzić wodą). Zakryć i odstawić na 2 godziny w temp. pokojowej. Przed smażeniem dodać wody, żeby ciasto miało konsystencję rzadkiej śmietany.

Rozgrzać patelnię do naleśników i wysmarować klarowanym masłem. Nałożyć łyżkę ciasta i potrząsnąć patelnią, żeby powstał cienki placek. Smażyć do chwili, w której brzegi będą chrupiące i lekko podwinięte, a spód złocisty, ok. 3 minuty. Przewrócić i dosmażyć przez 2 minuty. Placuszki układać jeden na drugim, żeby nie stygły.

Pomidory:
2 łyżki masła
4 średnie pomidory przekrojone w połowie wysokości
garść posiekanego świeżego tymianku
sól i pieprz
125 ml śmietany

Przygotowanie:
Roztopić masło na patelni. Ułożyć pomidory, przekrojoną stroną w dół. Ponakłuwać skórkę na wierzchu, żeby nie pękła. Smażyć 10 minut. Przewrócić i smażyć 5 minut, posypując tymiankiem. Posolić i popieprzyć. Wlać śmietanę i zredukować do konsystencji gęstego sosu, przez ok. 5 minut.


UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA