Ryż zasmażany z jajem i warzywami

Ryż zasmażany z jajem i warzywami
Oceń przepis:
53 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 3 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ryż przepłukujemy 2-3 krotnie zimną wodą, pocierając ryżem między dłońmi dotąd, aż woda będzie przezroczysta. Odsączamy na sicie. Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy w garnku i wsypujemy ryż. Przesmażamy dotąd, aż zrobi się lekko szklisty, ciągle mieszając. Zalewamy zimną wodą w ilości: 2 porcje wody na 1 porcję ryżu , dodajemy sok z cytryny. Zagotowujemy i przykrywamy, najlepiej szklaną pokrywką. Na małym gazie gotujemy ryż, aż wchłonie cały płyn, nie mieszamy. Ściągamy z gazu, garnek zawijamy w koc i odstawiamy na 10 minut. Garnek można włożyć również do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki i wrzucamy do osolonego wrzątku na ok. 10 minut. Cukinię kroimy w ćwiartki i w plasterki. Przesmażamy ją na 2 łyżkach oliwy, dodajemy zblanszowaną fasolkę i pokrojony w półplasterki por. Przesmażamy razem, aż warzywa zmiękną. Dodajemy posztakowany rozmaryn, sól, pieprz i paprykę. Dodajemy ryż, zalewamy wszystko rozbełtanymi jajami i krótko przesmażamy. Podajemy gorące!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA