Ryż po warszawsku
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
Składniki:
- 200 g ugotowanego ryżu (al dente)
- 500 g pieczeni wołowej
- 250 ml przecieru pomidorowego
- ½ szklanki bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta ziaren jałowca
- ząbek czosnku
- garść orzechów włoskich
- garść natki pietruszki
- puszka groszku
- starty ser
- 2 łyżki masła
Sałatka z kiszonek:
- 2 kiszone pomidory
- 3 konserwowe patisony
- kiszona rzepa
- 3-4 kiszone rzodkiewki
- 2-3 ząbki czosnku marynowanego z chili
- natka pietruszki
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj sos. Do średniego garnka wlej przecier pomidorowy i bulion. Wszytko gotuj na małym ogniu. Gdy płyny się połączą, dodaj przyprawy - sól, pieprz, jałowiec i gałkę muszkatołową. Następnie dodaj pozostałe składniki: ryż, kawałki pieczeni, groszek, orzechy i posiekaną natkę pietruszki. Całość dopraw solą, pieprzem i przełóż do wysmarowanej masłem brytfanki.
Wierzch obsyp startym serem. Ryż zapiekaj w piekarniku przez ok. 10 minut w 180 stopniach.
Przygotuj szybką sałatkę z kiszonych warzyw.
Kiszone pomidory, konserwowe patisony, kiszoną rzepę, kiszone rzodkiewki, czosnek marynowany z chili, natkę pietruszki pokrój i przełóż do miseczki. Warzywa dopraw pieprzem i wymieszaj.
Wierzch obsyp startym serem. Ryż zapiekaj w piekarniku przez ok. 10 minut w 180 stopniach.
Przygotuj szybką sałatkę z kiszonych warzyw.
Kiszone pomidory, konserwowe patisony, kiszoną rzepę, kiszone rzodkiewki, czosnek marynowany z chili, natkę pietruszki pokrój i przełóż do miseczki. Warzywa dopraw pieprzem i wymieszaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wołowiny
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W