Boeuf Stroganow w stylu Kudłaczy

Boeuf Stroganow w stylu Kudłaczy
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 600 g polędwicy wołowej, pokrojonej w 1 cm kostkę
  • 25 g masła
  • 1 cebula, pokrojona w cienkie półtalarki
  • 250 g pieczarek, pokrojonych na cienkie plasterki
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 400 ml bulionu wołowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka brandy (opcjonalnie)
  • posiekana natka pietruszki, do podania
  • sól i świeżo mielony pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Posyp mięso solą i pieprzem, odstaw.
Na dużej patelni rozgrzej masło. Włóż cebulę, smaż przez 2 min, dołóż pieczarki, smaż do miękkości. Dodaj musztardę i wymieszaj dokładnie.
Wlej wywar i podgrzewaj na małym ogniu, aż odparuje mniej więcej w połowie. Wymieszaj ze śmietaną, odstaw na kilka minut.
Na drugiej patelni rozgrzej olej. Kiedy dojdzie niemal do temperatury dymienia, włóż mięso. Smaż, cały czas mieszając, tak, by mięso się podrumieniło ze wszystkich stron, nie dłużej niż minutę.
Możesz też je flambirować – wlej brandy i przechyl patelnię, by alkohol zajął się ogniem. Wymieszaj, uważając na twarz i włosy. Wstaw sos z pieczarkami i cebulą na ogień, włóż usmażone mięso. Dopraw solą i pieprzem do smaku, posyp natką pietruszki i podawaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA