Ostra zupa z czarną fasolą i nachos z wołowiną

Zupa meksykańska
Oceń przepis:
42 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rodzinnie (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska

Składniki:

  • Nachos:
  • 500 g górki wołowej
  • 3 łyżki smalcu
  • 2 cebule
  • 1,5 szklanki soku z pomarańczy
  • 4 ząbki czosnku
  • placki kukurydziane
  • Zupa:
  • 4 czerwone cebule
  • seler naciowy
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 papryczki jalapeno
  • 2 papryczki jalapeno chipotle
  • 2 łyżki smalcu wieprzowego
  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 3 garści czarnej ugotowanej fasoli
  • 10 ml koncentratu pomidorowego
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • meksykański miks przypraw
  • pomidor
  • kilka gałązek kolendry
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do garnka włóż smalec, trzy cebule przekrojone na pół, wołowinę i czosnek. Dolej sok z pomarańczy i gotuj do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Placki kukurydziane pokrój w trójkąty i podsmaż na oleju. Odsącz nachosy z oleju i dopraw meksykańską przyprawą.
Ugotowaną wołowinę z cebulą posiekaj, dodaj przyprawę meksykańską, łyżkę sosu z papryczki chipotle oraz chochelkę wywaru, w którym dusiła się wołowina. Dopraw solą i wymieszaj.
Na dno brytfanny wrzuć cześć nachosów i wołowinę. Posyp startym serem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 5 minut.
Do posypania nachosów pokrój czerwoną cebulę, pomidora i kolendrę.
Przygotuj zupę. Cebulę, seler, czosnek, papryczki jalapeno pokrój w kostęczkę i podsmaż na smalcu. Dodaj mięso mielone, dopraw solą i przyprawą meksykańską, dodaj fasolę, koncentrat pomidorowy i bulion.
Gdy zupa się zagotuje dodaj czekoladę. Do zupy przygotuj pokruszone nachosy i listki selera naciowego.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA