Ostra zupa z czarną fasolą i nachos z wołowiną
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rodzinnie (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
Składniki:
- Nachos:
- 500 g górki wołowej
- 3 łyżki smalcu
- 2 cebule
- 1,5 szklanki soku z pomarańczy
- 4 ząbki czosnku
- placki kukurydziane
- Zupa:
- 4 czerwone cebule
- seler naciowy
- 4 ząbki czosnku
- 2 papryczki jalapeno
- 2 papryczki jalapeno chipotle
- 2 łyżki smalcu wieprzowego
- 500 g wieprzowego mięsa mielonego
- 3 garści czarnej ugotowanej fasoli
- 10 ml koncentratu pomidorowego
- 1,5 l bulionu warzywnego
- meksykański miks przypraw
- pomidor
- kilka gałązek kolendry
- 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do garnka włóż smalec, trzy cebule przekrojone na pół, wołowinę i czosnek. Dolej sok z pomarańczy i gotuj do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Placki kukurydziane pokrój w trójkąty i podsmaż na oleju. Odsącz nachosy z oleju i dopraw meksykańską przyprawą.
Ugotowaną wołowinę z cebulą posiekaj, dodaj przyprawę meksykańską, łyżkę sosu z papryczki chipotle oraz chochelkę wywaru, w którym dusiła się wołowina. Dopraw solą i wymieszaj.
Na dno brytfanny wrzuć cześć nachosów i wołowinę. Posyp startym serem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 5 minut.
Do posypania nachosów pokrój czerwoną cebulę, pomidora i kolendrę.
Przygotuj zupę. Cebulę, seler, czosnek, papryczki jalapeno pokrój w kostęczkę i podsmaż na smalcu. Dodaj mięso mielone, dopraw solą i przyprawą meksykańską, dodaj fasolę, koncentrat pomidorowy i bulion.
Gdy zupa się zagotuje dodaj czekoladę. Do zupy przygotuj pokruszone nachosy i listki selera naciowego.
Placki kukurydziane pokrój w trójkąty i podsmaż na oleju. Odsącz nachosy z oleju i dopraw meksykańską przyprawą.
Ugotowaną wołowinę z cebulą posiekaj, dodaj przyprawę meksykańską, łyżkę sosu z papryczki chipotle oraz chochelkę wywaru, w którym dusiła się wołowina. Dopraw solą i wymieszaj.
Na dno brytfanny wrzuć cześć nachosów i wołowinę. Posyp startym serem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 5 minut.
Do posypania nachosów pokrój czerwoną cebulę, pomidora i kolendrę.
Przygotuj zupę. Cebulę, seler, czosnek, papryczki jalapeno pokrój w kostęczkę i podsmaż na smalcu. Dodaj mięso mielone, dopraw solą i przyprawą meksykańską, dodaj fasolę, koncentrat pomidorowy i bulion.
Gdy zupa się zagotuje dodaj czekoladę. Do zupy przygotuj pokruszone nachosy i listki selera naciowego.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia meksykańska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W