Krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym

Zupa-krem z pieczonych buraków
Oceń przepis:
68 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Daria Ładocha

Seria kulinarna:
Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy, Dobre dla dzieci

Składniki:

  • 4 duże upieczone buraki
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 łyżki oleju do smażenia, np. kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 600 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • soku z limonki do smaku
  • 1 szklanka wody (opcjonalnie)
  • kilka gałązek natki kolendry
  • kilka pestek granatu do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Upieczone buraki obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Drobno posiekany czosnek i cebulę podsmaż w garnku na oleju kokosowym. Dodaj buraki i wymieszaj. Całość zalej mlekiem kokosowym. Dodaj sól i pieprz i gotuj kilka minut aż składniki się połączą. Zmiksuj zupę na gładki krem. Dodaj sok z limonki. Jeśli zupa jest zbyt gęsta możesz dodać przegotowaną wodę.
Przed podaniem udekoruj zupę listkami kolendry i pestkami granatu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA