Błyskawiczna zupa jarzynowa

Błyskawiczna zupa jarzynowa
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 5 szklanek wody
  • 1 ½ szklanki startej na tarce cukinii (mniej więcej połowa średniej cukinii)
  • 1 szklanka startej na tarce marchewki (mniej więcej 1 marchewka)
  • 1 szklanka startej na tarce cebuli (mniej więcej 1 średnia cebula)
  • 1 szklanka pokrojonych na cienkie plasterki pieczarek (2-4 sztuki)
  • ⅓ szklanki drobno posiekanej cebulki dymki (mniej więcej 3 sztuki)
  • 2 szklanki grubo posiekanych liści różnych gatunków sałaty
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki błyskawicznych płatków owsianych
  • około 4 łyżeczek masła lub oliwy
  • 1 szklanka tartego sera gruyere

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wodę zagotować w dużym garnku. Na wrzątek wrzucić wszystkie warzywa i posolić. Doprowadzić zupę do wrzenia i gotować na dużym ogniu przez 2-3 minuty. Posypać płatkami owsianymi. Zmniejszyć płomień na mały i gotować jeszcze 2-3 minuty. Podawać zupę w gorących miseczkach. Do każdej porcji dodać łyżeczkę masła lub oliwy. Posypać kilkoma czubatymi łyżeczkami sera.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA