Zupa ogórkowa
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia polska 2 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 litr bulionu wołowego lub drobiowego
- 4 ogórki kiszone
- ok. 2 szklanek zalewy z ogórków
- 2-3 ziemniaki
- 1 pietruszka
- 1 marchew
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 ząbek czosnku
- cukier
- pieprz
- koperek do podania
Do zabielenia:
- 1,5 łyżki mąki
- ⅓ szklanki śmietany (najlepiej 22%)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Bulion podgrzewamy i dodajemy do niego ziemniaki, a po ok. 5 minutach resztę warzyw pokrojonych w kostkę. Gotujemy do czasu, aż warzywa będą miękkie.
Dodajemy starte ogórki, gotujemy ok. 5 minut, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i wlewamy zalewę. Doprawiamy majerankiem, czosnkiem, solą, pieprzem i cukrem. Podgrzewamy jeszcze chwilę, aż warzywa zmiękną i przejdą smakiem przypraw.
Następnie łączymy mąkę ze śmietaną, hartujemy dolewając gorący płyn i wlewamy do zupy, krótko podgrzewamy. Serwujemy z koperkiem. Zabielanie ogórkowej nie jest obowiązkowe, ale łagodzi trochę kwaśność zupy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W