Grochówka na wędzonych szprotkach

Grochówka na wędzonych szprotkach
Oceń przepis:
43 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Bartosz Lisek

Seria kulinarna:
Nie bój ryby! (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • zimna woda
  • 300 g wędzonych szprotek
  • 300 g grochu żółtego łuskanego, połówki
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 cebulka, pokrojona w kosteczkę
  • 1 łyżeczka mąki
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżka suszonego majeranku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Namocz łuskany groch przez co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej przez noc.

Większość szprotek, poza kilkoma, których użyjesz jako wkładki, zalej zimną wodą.

Doprowadź powoli do wrzenia, ale nie do bulgotania, bo wszystko się rozpadnie. Odcedź ten wywar i dodaj groch.

Ziemniaki obierz i pokrój w średnią kostkę, zalej zimną wodą i odstaw. Do wywaru dodaj odcedzony groch i przyprawy. Marchew i korzeń pietruszki pokrój w małą kostkę, nieco mniejszą niż ziemniaki, czosnek rozgnieć nożem na płasko i posiekaj. Podsmaż warzywa na oleju i dodaj do wywaru, jeśli groch już zmiękł.

Dodaj odcedzone ziemniaki. Cebulę pokrój na małą kosteczkę i podsmaż na tej samej patelni.

Dodaj mąkę i pozwól się jej zasmażyć, żeby nie była surowa. Dolej na patelnię trochę wywaru, żeby rozprowadzić zasmażkę. Dodaj szuwaks z patelni do gara i gotuj całość tak długo, aż ziemniaki zmiękną. Podaj z filecikami z wędzonych szprotek, o ile uda się je rozdzielić widelcem.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA