Grochówka na wędzonych szprotkach
Przygotował:
Bartosz Lisek
- Seria kulinarna:
- Nie bój ryby! (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- zimna woda
- 300 g wędzonych szprotek
- 300 g grochu żółtego łuskanego, połówki
- 4 średnie ziemniaki
- 1 średnia marchewka
- 1 mały korzeń pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 cebulka, pokrojona w kosteczkę
- 1 łyżeczka mąki
- 3 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 łyżka suszonego majeranku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Namocz łuskany groch przez co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej przez noc.
Większość szprotek, poza kilkoma, których użyjesz jako wkładki, zalej zimną wodą.
Doprowadź powoli do wrzenia, ale nie do bulgotania, bo wszystko się rozpadnie. Odcedź ten wywar i dodaj groch.
Ziemniaki obierz i pokrój w średnią kostkę, zalej zimną wodą i odstaw. Do wywaru dodaj odcedzony groch i przyprawy. Marchew i korzeń pietruszki pokrój w małą kostkę, nieco mniejszą niż ziemniaki, czosnek rozgnieć nożem na płasko i posiekaj. Podsmaż warzywa na oleju i dodaj do wywaru, jeśli groch już zmiękł.
Dodaj odcedzone ziemniaki. Cebulę pokrój na małą kosteczkę i podsmaż na tej samej patelni.
Dodaj mąkę i pozwól się jej zasmażyć, żeby nie była surowa. Dolej na patelnię trochę wywaru, żeby rozprowadzić zasmażkę. Dodaj szuwaks z patelni do gara i gotuj całość tak długo, aż ziemniaki zmiękną. Podaj z filecikami z wędzonych szprotek, o ile uda się je rozdzielić widelcem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź