Zupa marchewkowa – Edyta Kądziela

Zupa marchewkowa
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.20
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy

Składniki:

Opcjonalnie:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W jednym rondlu rozgrzewam oliwę, wrzucam starty imbir, posiekany nie do końca drobno czosnek i chili (wcześniej pozbawione pestek i pokrojone), w osobnym rondlu rozpuszczam 4 łyżki masła, dodaję pokrojoną cebulę, którą duszę przez ok. 3 minuty, do niej dodaję marchewkę i duszę na małym ogniu 10 -12 minut, aż zmięknie. Do marchewki i cebuli dodaję zawartość drugiego rondelka, zalewam bulionem i gotuję ok. 20 minut. Zdejmuję z ognia, miksuję blenderem i doprawiam solą i pieprzem.

W międzyczasie, gdy marchewka z resztą składników dochodzi, na patelnię wlewam łyżkę oliwy i wrzucam na nią chili z czosnkiem, później krewetki, smażę ok. 5 minut, na koniec przyprawiając natką pietruszki. Gotową zupę wlewam do głębokiego talerza.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA