Zupa marchewkowa – Edyta Kądziela
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
Składniki:
- 8-9 średnich marchewek
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki startego imbiru
- 1 papryczka chili
- 400 ml bulionu warzywnego
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Opcjonalnie:
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W jednym rondlu rozgrzewam oliwę, wrzucam starty imbir, posiekany nie do końca drobno czosnek i chili (wcześniej pozbawione pestek i pokrojone), w osobnym rondlu rozpuszczam 4 łyżki masła, dodaję pokrojoną cebulę, którą duszę przez ok. 3 minuty, do niej dodaję marchewkę i duszę na małym ogniu 10 -12 minut, aż zmięknie. Do marchewki i cebuli dodaję zawartość drugiego rondelka, zalewam bulionem i gotuję ok. 20 minut. Zdejmuję z ognia, miksuję blenderem i doprawiam solą i pieprzem.
W międzyczasie, gdy marchewka z resztą składników dochodzi, na patelnię wlewam łyżkę oliwy i wrzucam na nią chili z czosnkiem, później krewetki, smażę ok. 5 minut, na koniec przyprawiając natką pietruszki. Gotową zupę wlewam do głębokiego talerza.
W międzyczasie, gdy marchewka z resztą składników dochodzi, na patelnię wlewam łyżkę oliwy i wrzucam na nią chili z czosnkiem, później krewetki, smażę ok. 5 minut, na koniec przyprawiając natką pietruszki. Gotową zupę wlewam do głębokiego talerza.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W