Gazpacho
Oceń przepis:
59 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia hiszpańska (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych, słodkich pomidorów
  • 1 zielona papryka
  • 1 mały ogórek
  • zimna woda
  • świeża kolendra
  • 1 łodyga selera naciowego
  • kawałek bagietki lub innego białego pieczywa
  • sól
  • pieprz
  • duża szczypta ostrej papryki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ocet
  • oliwa
Do podania:
  • małe grzanki
  • szczypiorek
  • listki kolendry
  • oliwa
  • ogórek pokrojony w drobną kostkę

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pomidory kroimy na ćwiartki i wycinamy zielone, twarde części. Miksujemy blenderem do koktajli. Następnie przelewamy całość do miski i dodajemy pokrojone drobno ogórki, paprykę, seler naciowy, czosnek kilka łyżek oliwy, sól i pieprz. Mieszamy całość i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut lub dłużej. Następnie dodajemy pokruszone pieczywo, poszatkowaną kolendrę i ponownie wstawiamy do lodówki tym razem na ok. 15 minut.

Po tym czasie przelewamy całość do malaksera lub kielicha do koktajli i miksujemy, w razie potrzeby można dolewać w trakcie zimną wodę, jeśli masa jest zbyt gęsta. Próbujemy, czy trzeba doprawić solą i pieprzem i dodajemy pieprz kajeński i mały chlust octu dla zaostrzenia smaku. Serwujemy z małymi grzankami, listkami kolendry, drobno pokrojonymi ogórkami i szczypiorkiem. Wierzch lekko skrapiamy oliwą. Przed podaniem i udekorowaniem zupę można jeszcze schłodzić przez godzinę.

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA