Gazpacho
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia hiszpańska (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Składniki:
- 1 kg dojrzałych, słodkich pomidorów
- 1 zielona papryka
- 1 mały ogórek
- zimna woda
- świeża kolendra
- 1 łodyga selera naciowego
- kawałek bagietki lub innego białego pieczywa
- sól
- pieprz
- duża szczypta ostrej papryki
- 1-2 ząbki czosnku
- ocet
- oliwa
Do podania:
- małe grzanki
- szczypiorek
- listki kolendry
- oliwa
- ogórek pokrojony w drobną kostkę
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pomidory kroimy na ćwiartki i wycinamy zielone, twarde części. Miksujemy blenderem do koktajli. Następnie przelewamy całość do miski i dodajemy pokrojone drobno ogórki, paprykę, seler naciowy, czosnek kilka łyżek oliwy, sól i pieprz. Mieszamy całość i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut lub dłużej. Następnie dodajemy pokruszone pieczywo, poszatkowaną kolendrę i ponownie wstawiamy do lodówki tym razem na ok. 15 minut.
Po tym czasie przelewamy całość do malaksera lub kielicha do koktajli i miksujemy, w razie potrzeby można dolewać w trakcie zimną wodę, jeśli masa jest zbyt gęsta. Próbujemy, czy trzeba doprawić solą i pieprzem i dodajemy pieprz kajeński i mały chlust octu dla zaostrzenia smaku. Serwujemy z małymi grzankami, listkami kolendry, drobno pokrojonymi ogórkami i szczypiorkiem. Wierzch lekko skrapiamy oliwą. Przed podaniem i udekorowaniem zupę można jeszcze schłodzić przez godzinę.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź