Pappa al pomodoro

Pappa al pomodoro
Oceń przepis:
92 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 5)
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 2 puszki pomidorów (świetne będą koktajlowe w puszce)
  • 400 g podłużnych, słodkich pomidorków koktajlowych
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • ok. 300 g czerstwego, białego pieczywa
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • pęczek świeżej bazylii
  • szczypta cukru
  • opcjonalnie ok. 500 ml lekkiego wywaru lub wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pomidorki koktajlowe przecinamy na pół, skrapiamy porządnie oliwą, solimy i doprawiamy pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 20 minut, powinny się lekko skarmelizować.

W tym czasie marchew, seler i cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę i wraz z łodyżkami bazylii (drobno pokrojonymi) podduszamy na 2-3 łyżkach oliwy. Dodajemy czosnek i papryczkę i wlewamy pomidory z puszki. Dodajemy podpieczone pomidory koktajlowe i na niezbyt dużym gazie gotujemy całość, doprawiając odrobiną cukru. Jeśli będzie zbyt gęste, można zupę podlać lekkim wywarem lub wodą. Jak pomidory zaczną się rozpadać można je zmiksować, żeby krem był gładki, ale nie jest to konieczne.

Stopniowo dodajemy małe kawałki czerstwego pieczywa zagęszczając zupę (jeśli nie przepadacie za kawałkami pieczywa w zupie można całość zmiksować blenderem). Na koniec doprawiamy całość solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz drobniutko poszatkowanymi listkami bazylii, po nałożeniu na talerze skrapiamy oliwą.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA