Pappa al pomodoro
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 5)
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 2 puszki pomidorów (świetne będą koktajlowe w puszce)
- 400 g podłużnych, słodkich pomidorków koktajlowych
- 1 marchew
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- ok. 300 g czerstwego, białego pieczywa
- oliwa
- sól
- pieprz
- pęczek świeżej bazylii
- szczypta cukru
- opcjonalnie ok. 500 ml lekkiego wywaru lub wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pomidorki koktajlowe przecinamy na pół, skrapiamy porządnie oliwą, solimy i doprawiamy pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 20 minut, powinny się lekko skarmelizować.
W tym czasie marchew, seler i cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę i wraz z łodyżkami bazylii (drobno pokrojonymi) podduszamy na 2-3 łyżkach oliwy. Dodajemy czosnek i papryczkę i wlewamy pomidory z puszki. Dodajemy podpieczone pomidory koktajlowe i na niezbyt dużym gazie gotujemy całość, doprawiając odrobiną cukru. Jeśli będzie zbyt gęste, można zupę podlać lekkim wywarem lub wodą. Jak pomidory zaczną się rozpadać można je zmiksować, żeby krem był gładki, ale nie jest to konieczne.
Stopniowo dodajemy małe kawałki czerstwego pieczywa zagęszczając zupę (jeśli nie przepadacie za kawałkami pieczywa w zupie można całość zmiksować blenderem). Na koniec doprawiamy całość solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz drobniutko poszatkowanymi listkami bazylii, po nałożeniu na talerze skrapiamy oliwą.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź