Zupa z sandacza

Zupa z sandacza
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia polska 2 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 3-4 filety z sandacza
  • 2 głowy i resztki po wyfiletowaniu dowolnych ryb (łososia, sandacza, dorsza etc.)
  • 2 marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • ½ bulwy kopru włoskiego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 korzeń pietruszki
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 4 łyżki makaronu orzo lub innego drobnego
  • Sól
  • pieprz
  • koperek do podania
  • 2 czubate łyżki masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Marchew, seler naciowy i pietruszkę zalewamy 2 litrami wody i gotujemy wywar do czasu, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy głowy i korpusy z ryb, ziele angielskie, listki laurowe i gotujemy kolejne 40 minut.

W tym czasie w szerokim rondlu rozgrzewamy łyżkę masła i przesmażamy na niej cebulę pokrojoną w kosteczkę, dodajemy fenkuł pokrojony w cienkie paski i smażymy, aż warzywa zmiękną. Dodajemy do nich czosnek pokrojony w plasterki, przyprawiamy ostrą papryką i dodajemy koncentrat pomidorowy.

Bulion przecedzamy, doprawiamy solą i pieprzem, a marchewkę z wywaru kroimy w półplasterki i wrzucamy do bulionu z powrotem. Rozrzedzamy lekko podsmażaną cebulę z fenkułem kilkoma łyżkami wywaru z ryb, następnie wlewamy całość do garnka z bulionem.

Dosypujemy makaron i gotujemy ok. 8 minut. Sandacza kroimy w dużą kostkę i przesmażamy na maśle na rumiano.

Dodajemy rybę do bulionu i od razu możemy serwować. W razie potrzeby doprawiamy zupę sokiem z cytryny. Serwujemy posypaną koperkiem.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA