Zupa z sandacza
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia polska 2 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 3-4 filety z sandacza
- 2 głowy i resztki po wyfiletowaniu dowolnych ryb (łososia, sandacza, dorsza etc.)
- 2 marchewki
- 1 łodyga selera naciowego
- ½ bulwy kopru włoskiego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 korzeń pietruszki
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 4 łyżki makaronu orzo lub innego drobnego
- Sól
- pieprz
- koperek do podania
- 2 czubate łyżki masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Marchew, seler naciowy i pietruszkę zalewamy 2 litrami wody i gotujemy wywar do czasu, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy głowy i korpusy z ryb, ziele angielskie, listki laurowe i gotujemy kolejne 40 minut.
W tym czasie w szerokim rondlu rozgrzewamy łyżkę masła i przesmażamy na niej cebulę pokrojoną w kosteczkę, dodajemy fenkuł pokrojony w cienkie paski i smażymy, aż warzywa zmiękną. Dodajemy do nich czosnek pokrojony w plasterki, przyprawiamy ostrą papryką i dodajemy koncentrat pomidorowy.
Bulion przecedzamy, doprawiamy solą i pieprzem, a marchewkę z wywaru kroimy w półplasterki i wrzucamy do bulionu z powrotem. Rozrzedzamy lekko podsmażaną cebulę z fenkułem kilkoma łyżkami wywaru z ryb, następnie wlewamy całość do garnka z bulionem.
Dosypujemy makaron i gotujemy ok. 8 minut. Sandacza kroimy w dużą kostkę i przesmażamy na maśle na rumiano.
Dodajemy rybę do bulionu i od razu możemy serwować. W razie potrzeby doprawiamy zupę sokiem z cytryny. Serwujemy posypaną koperkiem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź