Forszmak
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- ok. 1 kg łopatki wieprzowej
- ok. 250 g kiełbasy wiejskiej
- 3 łyżki smalcu
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- sól
- bulion
- szczypta ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- szczypta czerwonej, suchej papryki
- 4-5 ogórków kiszonych
Zasmażka:
- ćwierć kostki masła
- 3 łyżki mąki
- łyżka koncentratu pomidorowego
Kasza z grzybami:
- 250 g kaszy
- 100 g grzybów
- 3 łyżki rodzynek namoczonych w czerwonym winie
- szklanka bulionu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Najpierw pokrój łopatkę wieprzową. Przesmaż mięso na patelni, używając smalcu.
W międzyczasie pokój cebulę i czerwoną paprykę.
Usmażone mięso przełóż do garnka i dopraw solą. Następnie przesmaż na patelni kiełbasę z cebulą i przełóż do garnka. Tak samo zrób z papryką. Wszystko posyp czerwoną, suchą papryką.
Następnie wylej na patelnię przygotowany wcześniej bulion. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Zagotowany bulion wlej do mięsa i warzyw. Znajdujący się w garnku gulasz gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Pokrój ogórki kiszone i przygotuj zasmażkę. Do rozpuszczonego na patelni masła dodaj mąkę i koncentrat pomidorowy. Wszystko wymieszaj. Zasmażkę dodaj do gotującego się gulaszu. Na koniec do gulaszu dodaj wodę z ogórków i pokrojone ogórki kiszone.
Przygotuj kaszę. Przepłukaną kaszę przesmaż na maśle. Dodaj grzyby wraz z rodzynkami i bulion. Kaszę gotuj do momentu, aż wchłonie cały bulion i będzie miękka.
Gulasz serwuj z kaszą. Smacznego!
W międzyczasie pokój cebulę i czerwoną paprykę.
Usmażone mięso przełóż do garnka i dopraw solą. Następnie przesmaż na patelni kiełbasę z cebulą i przełóż do garnka. Tak samo zrób z papryką. Wszystko posyp czerwoną, suchą papryką.
Następnie wylej na patelnię przygotowany wcześniej bulion. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Zagotowany bulion wlej do mięsa i warzyw. Znajdujący się w garnku gulasz gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Pokrój ogórki kiszone i przygotuj zasmażkę. Do rozpuszczonego na patelni masła dodaj mąkę i koncentrat pomidorowy. Wszystko wymieszaj. Zasmażkę dodaj do gotującego się gulaszu. Na koniec do gulaszu dodaj wodę z ogórków i pokrojone ogórki kiszone.
Przygotuj kaszę. Przepłukaną kaszę przesmaż na maśle. Dodaj grzyby wraz z rodzynkami i bulion. Kaszę gotuj do momentu, aż wchłonie cały bulion i będzie miękka.
Gulasz serwuj z kaszą. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W