Zakwas na żur
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia polska (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 10 łyżek mąki żytniej razowej
- skórka z razowego chleba
- 2-6 ząbków czosnku
- 500 ml letniej, przegotowanej wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przekładamy do kamionkowego naczynia lub większego słoika. Zalewamy całość przegotowaną, letnią wodą (500 ml), mieszamy, przykrywamy gazą i odstawiamy na 4-5 dni.
Zakwas już powinien pracować i mieć przyjemny, kwaskowy zapach. Słoik należy zakręcić i trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W