Rumsztyk podany na sałacie rzymskiej
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Czy na pewno umiesz gotować? 6 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 steki z rostbefu
- 500 ml mleka
- 15 g soli
- 10 g cukru trzcinowego
- liść laurowy
- ziele angielskie
- kolendra
- tymianek
- czarny pieprz
2 ziemniaki
- oscypek
- 100 g masła
- szczypiorek
- olej rzepakowy
- 400 ml śmietanki 36%
- 250 g majonezu
- 2-3 łyżki musztardy rosyjskiej ostrej
- koperek
- szczypiorek
- natka pietruszki
- 2- 3 sałaty rzymskie baby
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- czerwona porzeczka
- 2-3 kromki chleba
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy ale nie zagotowujemy, dodajemy wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy i studzimy. Do przestudzonej solanki wkładamy mięso w temperaturze pokojowej i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie mięso wyjmujemy z solanki, osuszamy na ręczniku papierowym.
Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i gotujemy w wodzie z solą.
Na oleju przesmażamy krótko szczypiorek, dodajemy śmietankę, odparowujemy, dodajemy majonez i musztardę. Dorzucamy pokrojone, ugotowane ziemniaki, sól i pieprz do smaku oraz koperek.
W takim sosie obtaczamy liście sałaty, wykładamy na duży talerz i posypujemy tartym oscypkiem.
Mięso wstawiamy na mocno nagrzaną patelnię. Smażący się rostbef zostawiamy w spokoju podczas smażenia na 4-5 minut, następnie przekładamy na drugą stronę. Dodajemy troszkę masła, gałązki świeżego rozmarynu. W trakcie smażenia polewamy masłem i sosem powstałym wskutek smażenia mięsa.
Zdejmujemy mięso z patelni, na patelnię wrzucamy porwane kawałki chleba, a mięsu dajemy 2-3 minuty odpoczynku. Steki podajemy na sałatach, posypujemy chrupiącymi grzankami i dekorujemy czerwoną porzeczką.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź