Rumsztyk podany na sałacie rzymskiej

Rumsztyk na sałacie rzymskiej
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Czy na pewno umiesz gotować? 6 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 2 steki z rostbefu
  • 500 ml mleka
  • 15 g soli
  • 10 g cukru trzcinowego
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kolendra
  • tymianek
  • czarny pieprz
2 ziemniaki
  • oscypek
  • 100 g masła
  • szczypiorek
  • olej rzepakowy
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 250 g majonezu
  • 2-3 łyżki musztardy rosyjskiej ostrej
  • koperek
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • 2- 3 sałaty rzymskie baby
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • czerwona porzeczka
  • 2-3 kromki chleba

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy ale nie zagotowujemy, dodajemy wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy i studzimy. Do przestudzonej solanki wkładamy mięso w temperaturze pokojowej i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie mięso wyjmujemy z solanki, osuszamy na ręczniku papierowym.

Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i gotujemy w wodzie z solą.

Na oleju przesmażamy krótko szczypiorek, dodajemy śmietankę, odparowujemy, dodajemy majonez i musztardę. Dorzucamy pokrojone, ugotowane ziemniaki, sól i pieprz do smaku oraz koperek.

W takim sosie obtaczamy liście sałaty, wykładamy na duży talerz i posypujemy tartym oscypkiem. 

Mięso wstawiamy na mocno nagrzaną patelnię. Smażący się rostbef zostawiamy w spokoju podczas smażenia na 4-5 minut, następnie przekładamy na drugą stronę. Dodajemy troszkę masła, gałązki świeżego rozmarynu. W trakcie smażenia polewamy masłem i sosem powstałym wskutek smażenia mięsa. 

Zdejmujemy mięso z patelni, na patelnię wrzucamy porwane kawałki chleba, a mięsu dajemy 2-3 minuty odpoczynku. Steki podajemy na sałatach, posypujemy chrupiącymi grzankami i dekorujemy czerwoną porzeczką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA